Czekolada i jej właściwości kosmetyczne. Mój przepis na masaż czekoladą
Czekolada jest nie tylko pyszna, lecz także zdrowa! Chociaż należy ją spożywać z umiarem, to w kosmetykach można ją stosować bez ograniczeń. Jak i gdzie powstaje czekolada? Jakie ma właściwości kosmetyczne i skład? Oto mój przepis na domowy masaż czekoladą.
Jak i gdzie powstaje czekolada?
Można powiedzieć, że czekolada rośnie na drzewach. Na drzewie kakaowym ‒ wiecznie zielonej roślinie lasów tropikalnych. Drzewo kakaowe owocuje przez cały rok. Ma błyszczące liście i różowe kwiaty, które zmieniają się w duże, podłużne owoce. W każdym z nich znajduje się kilkadziesiąt ziaren kakaowych.
Po wydobyciu ziaren z ich wielkiej otoczki należy pozostawić je na tydzień na bananowych liściach, aby mogło dojść do fermentacji. Następnie te ziarna się suszy i praży, po czym wyciska się z nich tłuszcz i wytwarza miazgę. Jeżeli czekolada ma przeznaczenie spożywcze, łączy się ją z cukrem, sproszkowanym mlekiem i wodą oraz uciera na jednolitą masę. Czekolada o przeznaczeniu kosmetycznym wymaga bardziej zaawansowanych technologii.
Czekolada ‒ skład
Ziarna kakaowca, z których powstaje czekolada, są cenionym składnikiem wielu preparatów kosmetycznych. Zawierają wiele witamin (między innymi A, z grupy B, E i PP), a także magnez, żelazo i cynk oraz węglowodany, flawonoidy, kofeinę i teobrominę, która ma właściwości pielęgnacyjne. Czekolada natłuszcza oraz intensywnie nawilża i odżywia skórę, z kolei dzięki teobrominie i kofeinie wspomaga odchudzanie, zwalcza cellulit, a także poprawia jędrność, elastyczność i koloryt skóry. Ponadto usprawnia obieg krwi i stymuluje przepływ limfy, a tym samym pomaga usunąć nadmiar wody i toksyn, czym niweluje obrzęki. Witaminy i sole mineralne w połączeniu z polifenolami i flawonoidami opóźniają procesy starzenia i utrzymują skórę w dobrej kondycji.
Wszystko to sprawia, że zabieg czekoladowy na ciało jest jednym z bardziej luksusowych kuracji, jakie oferują salony kosmetyczne. Wykonuje się go z wykorzystaniem preparatów bogatych w najcenniejsze składniki, to znaczy mieszanki kakao, masła kakaowego, tłuszczów, przypraw i mleka. Zabieg czekoladowy polecam zwłaszcza na wieczór. Zwykle rozpoczyna go peeling z łusek ziaren kakaowca, który ma usunąć zrogowaciały naskórek, nawilżyć skórę i przygotować ją na prawdziwą ucztę: czekoladową maskę lub masaż ciepłą czekoladą.
Czekolada ‒ właściwości kosmetyczne
Ujędrnianie to ważna, ale nie jedyna funkcja, jaką pełnią ziarna kakaowca. Mało który inny składnik naturalny tak szybko i skutecznie rozjaśnia zmęczoną skórę i dodaje jej blasku. Ponadto czekolada błyskawicznie nawilża, wygładza i chroni skórę przed starzeniem się.
Aby ziarna kakaowca zachowały jak najwięcej cennych właściwości, łączy się je z mlekiem ‒ dzięki temu łatwiej się wchłaniają i regenerują skórę. Na bazie ziaren kakaowca i mleka powstają balsamy i mleczka do ciała, płyny do kąpieli, kremy do twarzy, podkłady pod makijaż i pomadki ochronne do ust.
Producenci niektórych kosmetyków z czekoladą wzbogacają je o szczyptę cynamonu, aromatyzowaną gruszkę lub malinę albo o bitą śmietanę. Wszystko to sprawia, że kosmetyki z czekoladą pachną jak najpyszniejsze desery. Oczywiście zapach nie jest ich jedyną zaletą. Takie produkty także ujędrniają i wyszczuplają ciało. To zasługa kofeiny zawartej w ziarnach kakaowca. Chociaż kofeina występuje w prawie każdym preparacie antycelulitowym, nie zawsze można ją poznać po zapachu. Tymczasem udowodniono, że w przypadku produktów do ciała właśnie zapach ma kluczowe znaczenie.
Czekolada ‒ inne właściwości
Kosmetyki z czekoladą poprawiają kondycję naszej skóry i usprawniają funkcjonowanie komórek nerwowych. To zasługa łatwo przyswajalnych mikroelementów. Dodatkowo cynk i selen sprzyjają powstawaniu endorfin, które wspomagają walkę ze stresem i nerwicą. Podobno najwyższy poziom endorfin w organizmie mają osoby zakochane, dlatego stosowanie czekoladowych kosmetyków przez wielu bywa postrzegane jako panaceum na różne zmartwienia. Liczne badania wykazały, że pod wpływem czekolady stajemy się łagodni i wyciszeni, a także odporniejsi na wirusy.
Mój przepis na domowy masaż czekoladą
Zanim przystąpimy do masażu czekoladą, powinniśmy wykonać peeling całego ciała. Wybierzmy czekoladę gorzką, o dużej zawartości kakao. Na całe ciało będziemy potrzebować około 2 tabliczek. Rozpuszczamy je w garnuszku i pilnujemy temperatury ‒ jeżeli czekolada będzie za gorąca, poparzymy skórę. Dodajemy kilka kropli olejku, na przykład cynamonowego lub arganowego. Dzięki temu mieszanka będzie lepiej rozprowadzałą się na ciele.
Ja sama nacieram się czekoladą, ale równie dobrze można poprosić kogoś o pomoc. Leję na skórę odrobinę czekolady i rozprowadzam kolistymi ruchami. Masaż trwa około 30 minut. Po jego zakończeniu zmywam czekoladę letnią wodą. Warto to zrobić za pomocą gąbki.
A Wy lubicie czekoladę? Tylko w ustach czy na skórze też? Znacie jakieś przepisy na kosmetyki z czekoladą? Podzielcie się koniecznie!
Dodaj komentarz