Błoto z Morza Martwego – zastosowanie i właściwości w kosmetyce

Opublikowane w: Produkty kosmetyczne

Hej!

Kosmetyki z naturalnymi składnikami są bardzo popularne. Jedną z substancji stosowanych w produktach lub podczas zabiegów kosmetycznych jest błoto z Morza Martwego. Jak działa oraz jakie ma właściwości i zastosowanie w kosmetyce? Zapraszam do lektury.

Błoto z Morza Martwego – właściwości

Błoto z Morza Martwego to tak naprawdę to zwykły szlam odkładający się na brzegach tego ogromnego zbiornika. A czy wiesz, że Morze Martwe jest w rzeczywistości słonym jeziorem, w którym w ogóle nie ma zwierząt? Niemniej błoto jest bogate w wiele pierwiastków i mikroelementów. Należą do nich między innymi: żelazo, fluor, sód, glin, magnez, jod i wapń. Lecznicze i kosmetyczne właściwości błota z Morza Martwego są wykorzystywane bardzo często i chętnie. Dlaczego? Otóż błoto z Morza Martwego:

  • pobudza krążenie krwi;
  • pomaga w leczeniu stanów pourazowych;
  • łagodzi bóle reumatyczne;
  • poprawia napięcie mięśni;
  • pomaga w walce z cellulitem i rozstępami;
  • pomaga w leczeniu łuszczycy, łojotoku, trądziku i AZS;
  • wygładza, dotlenia, ujędrnia;
  • opóźnia efekty starzenia się skóry;
  • wygładza drobne zmarszczki;
  • usuwa zaskórniki i nadmiar sebum;
  • wzmacnia włosy;
  • pomaga w leczeniu łupieżu;
  • łagodzi stany migrenowe;
  • oczyszcza organizm z toksyn i martwych komórek naskórka.

Błoto z Morza Martwego – zastosowanie

Najpopularniejsze zastosowanie błota z Morza Martwego to okłady lub maski nakładane na twarz, włosy i całe ciało. Substancję aplikuje się na oczyszczoną skórę. Przed pierwszym zastosowaniem należy zrobić próbę uczuleniową. Jeżeli po upływie doby na twojej skórze nie pojawi się podrażnienie, to śmiało możesz używać błota z Morza Martwego.

Jak dbać o włosy, kiedy śpisz?
Sposób na piękne paznokcie, czyli pielęgnacja paznokci po mojemu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *